Geschiedenis

Al kermis in 1935

De geschiedenis van ons bedrijf begint in 1935. Mijn opa, de heer Karel Mulder, begon een eigen bedrijf met vierhonderd gulden geleend geld. Voor die tijd toch een enorm bedrag, want de crisis diende zich al stilletjes aan. Hij leende het geld van zijn oom en kocht er een kinderattractie voor, waar de autootjes achter elkaar aan reden. Een auto was toen nog een heel bijzondere verschijning in het straatbeeld. Als kind een ‘echte’ auto besturen. Dat was een droom van ieder jongen of meisje. Dat kon op de kermis.

eerstezaak

Moeilijke periode

Het ging beiden niet voor de wind. De Tweede Wereldoorlog was een moeilijke tijd. Kermissen werden nagenoeg niet gehouden. In veel gemeenten was na de capitulatie in mei 1940 de kermis afgeschaft. In het jaar van de bevrijding, 1945, vierde heel Nederland feest. 0veral, van de grootste stad tot het kleinste dorp, kwam de kermis terug. Soms wel meer keren per jaar. Het was ook voor Karel Mulder een nieuwe start en wel met een kijkwerk. Een ‘zwemwonder’ oftewel zwemmen onder water. Lange rijen nieuwsgierigen stonden voor de tent te wachten om het ‘zwemwonder’ (tegen betaling uiteraard) te mogen zien.

Andere attractie

Met het verdiende geld werd begonnen aan een droom. De kinderattractie, die lag opgeslagen, werd omgebouwd tot een “Autoscooter”, beter bekend als de botsauto‘s. Kris kras rijden met auto‘s, waarmede zelf gebotst mocht worden. Een van oorsprong Amerikaanse uitvinding.

hyppodrome2

Mede door de schaarste aan materialen werd het niet wat ervan werd verwacht. Daarom kwam in 1949 de “Hyppodrome”. Een ronde manege waar paarden in konden lopen. Zelf beschikte Karel Mulder over acht mooie rijpaarden.
Langzamerhand had hij ook dit wel weer gezien. De belangstelling voor het paard bij het publiek verdween en hoewel het in het buitenland geen enkel probleem was, bleek in ons land de Dierenbescherming voortdurend alert te zijn zonder overigens iets te kunnen vaststellen. De regels werden niet overtreden en de verzorging van de dieren verdiende meer dan lof.

Waarmee verder

Wat nu, was de vraag. De oplossing kwam weldra. Speelautomaten waren tot op dat moment onbekend op de kermis, maar nu was er de ‘Balco rotor’. Een speelkast met daarin een draaiende ronde spiegelplaat, waarop allerlei prijzen stonden, die met een handmatig te bewegen arm er afgeschoven konden worden. Hoewel het publiek zich uitstekend vermaakte, bleek het toch niet de kermisattractie te zijn, waar mijn opa Karel Mulder naar op zoek was.

balco

Het vermaak, de wereld van de caroussels, bleef hem trekken. Het werd een ‘Swing Mill’. Deze attractie had als kenmerk dat het publiek tijdens het ronddraaien en gezeten in de bakjes kon trekken aan touwen en daardoor een extra sensatie onderding. Topper toen op de Nederlandse kermissen.

swingmill

De droom komt uit

Na ruim een kwart eeuw kermissen bezoeken door het gehele land kon in Bergen op Zoom een nieuwe attractie gebouwd worden. Het werd, uiteindelijk toch weer, een ‘Autoscooter’. Bergen op Zoom, thuisbasis van veel kermisexploitanten, telde inmiddels enkele bedrijven die veel voor kermisexploitanten werkten. Eén van die bedrijven was L.C. Ribbens Handelsonderneming N.V. gevestigd aan de Noord Zijde Haven op nummer 92. Het was op dat moment de enige fabriek in ons land van complete kermisinrichtingen, circus- en tentoonstellings-tenten, muziekkiosken, alsmede carrosserie- en wagenbouw. Daar was ook de keuze van Karel Mulder opgevallen. Vol trots werd de ‘Autoscooter’ gepresenteerd. Eerder was al een soortgelijke attractie overgenomen van een exploitant die een andere richting zocht.

autoscooter1962

Uitbreiding

In 1966 leerden zijn dochter Ineke, mijn moeder, en mijn vader, Hugo Vonck, elkaar kennen en na in 1968 te zijn getrouwd gingen zij ook in het bedrijf. Samen met opa en oma reizen. In 1973 werd ik geboren en men hoopte dat ik het bedrijf zou voortzetten. Hoe klein ik ook was, de wens was er al. In 1980 gingen mijn vader en moeder alleen verder. Mijn opa en oma probeerden te genieten van de oude dag, voor zover dat mogelijk is, want de kermis bleef bij mijn opa altijd in zijn gedachten.

autoscooter1980

Eerste ‘Autoscooter’ volgens nieuw principe

Vele jaren had mijn vader in zijn portemonnee een kleine foto. Het was van een ‘Autoscooter’ die in Frankrijk wordt gebouwd bij de firma Reverchon gevestigd in Soignies-sur-Seine nabij Parijs. Alles behalve de botswagens werd geladen op een oplegger die in het midden van de attractie stond. Was alles opgebouwd dan was er niet te zien dat een oplegger het hart vormde. Het betekende veel, want het op- en afbouwen gingen gemakkelijker en sneller. Na veel wikken en wegen was het in 1986 zo ver. Men besloot naar de fabriek toe te gaan, hoewel men geen woord frans sprak, en niet eerder thuis te komen dan met een koopcontract. Het lukte, maar vraag niet welke problemen overwonnen moesten worden. Een uitermate moeilijk kermisseizoen en geduld werd op de proef gesteld.

autoscooter1986

Nieuwe generatie

De oude ‘Autoscooter’ was er nog steeds en daarmede begon ik, zoon Patrick, in 1989 zelfstandig de kermissen te bezoeken. Samen konden wij dus op twee kermissen tegelijk staan.

In de loop der jaren kwam ik zo in het bedrijf van mijn vader en moeder en werd het eenmansbedrijf een vennootschap onder firma. Het jaar 1993 was op twee punten belangrijk. Eerstens kwam Patricia van Griensven in mijn leven en werd besloten om wederom bij de firma Reverchon een nieuwe ‘Autoscooter’ te kopen. Groter en mooier, want verschil moest er zijn. In 1997 trouwden Patrick Vonck en Patricia van Griensven. De invloed van de nieuwe generatie werd steeds groter. De toekomst kwam in 2002 met een tweeling, Anniek en Patrick. Gaan zij ook weer de kermis op? Het antwoord laten wij even wachten.

autoscooter1993

Eigen ideeën bron voor toekomst

In het voorjaar van 2005 was het voor ons een heuglijk moment, toen op de voorjaarskermis in Bergen op Zoom de opening van onze (derde) nieuwe ‘Autoscooter’ plaats vond. Deze attractie werd, in tegenstelling tot de vorige twee, in hoofdzaak gebouwd naar eigen inzichten. De ervaringen van vele jaren werd in de praktijk gebracht. In Duitsland was een bedrijf gevonden dat de opdracht aannam. Het duurde veel langer dan verwacht alvorens de attractie bedrijfsklaar was. Het laatste gedeelte, waaronder de gehele verlichting en hydraulische installatie, werd in eigen beheer in het winterverblijf aan de Balsebaan gedaan. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat was men bezig.

autoscooter-nu

Lucky-CRANES

In 2008 hebben wij de Lucky-CRANES in ons assortiment erbij gekregen. Deze grijptoko bestaat uit een groot aantal grijpkasten met mooie prijzen.lucky cranes

Hoe nu?

Op dit moment exploiteren Patrick en Patricia Vonck de ‘Autoscooter’, die als onderscheidende naam ‘Daytona Cars’ heeft gekregen op kermissen door het gehele land. Belangrijk is dat naast snelle op- en afbouw, waardoor de kermislocatie minimaal aan andere gebruiken, zoals parkeren, wordt onttrokken, ook de stroomvoorziening in eigen beheer geschiedt. Er is de beschikking over meerdere mobiele geruisarme aggregaten in diverse vermogens die naar wens ingezet worden.
Ook mijn vader en moeder reizen met de ‘Autoscooter’ nog door het land. De afgelopen jaren hebben zij ook iets voor de jongste kermisvierders erbij genomen. De ‘Vliegtuigmolen’, waar kinderen zelf hun vliegtuigjes kunnen laten stijgen en dalen tijdens het draaien.

babyflug

Nieuwe attractie!

Sinds 2011 beschikken wij over een nieuwe attractie: Triple X! Een horizontale bank waar 18 personen worden rondgedraaid. triple-x
Back to Top